Lehdistötiedote 1.11.2021

 

Identtiset joulupukkikaksoset kuvasivat lasten tunnekasvatusseikkailua Lapin tuntureilla ja Suomenlinnan luolastoissa.  

 

Vantaalainen varhaiskasvatuksen opettaja Jouni Räisänen ja hänen identtinen kaksoisveljensä Ilkka Räisänen ovat pitkän linjan esiintyjiä ja teatterin- ja musiikintekijöitä. Kaikkein suurin intohimo heillä liittyy Joulupukkiin. Pukkeina he ovat esiintyneet yli neljännesvuosisadan ajan. Pääosan vuodesta 2021 veljekset ovat kuluttaneet luoden päivätöidensä ohessa Joulupukin tunnetaitoja opettavaa elämysseikkailua.   

Joulupukkeilua kolmen vuosikymmenen ajan.

Ensimmäisen kerran veljekset esiintyivät Joulupukkeina jo viisitoistakesäisinä. Nyt melkein kolme vuosikymmentä myöhemmin joulupukkeilusta on tullut osa perinnepukki -palvelun yritystoimintaa, jossa "kaikki Joulupukkiin liittyvät yksityiskohdat on toteutettu huolella puuhkalakin tupsusta ja partakarvasta aina lapikkaiden pohjalliseen saakka". Viime vuoden projektista, Joulupukin henkilökohtaisesta videotervehdyksestä, uutisoitiin laajasti kansallisissa pääuutisvälineissä ja tervehdykset myytiin loppuun ennätysajassa.

Kuluneen vuoden veljekset ovat urakoineet joulupukkiprojektinsa ääressä enemmän kuin koskaan ennen. Tunnetaitoja opettava elämysseikkailu "Joulupukki ja kadonneen taikakompassin arvoitus" on Suomessa ennen kokematon konsepti, joka on tehty yhteistyössä varhaiskasvatuksen sekä käsityö- ja taidealojen ammattilaisten kanssa vaivoja säästelemättä. Joulupukin tunnekasvatusprojekti on ollut osa kaksosten elämää joka päivä tammikuun alusta lähtien. Projektia varten veljekset loivat käsikirjoituksen konsultoiden Jounin varhaiskasvatuksen opettaja- ja erityisopettajakollegoita, sekä sävelsivät, sanoittivat ja tuottivat neljä uutta tunnelaulua kiukunhallinnasta, pettymyksestä, pelosta ja ilosta. 

Kahlausta Lapin tunturimaisemissa ja kalkkunanuken suunnittelua.

Neljää seikkailuun liittyvää lyhytelokuvaa käytiin maaliskuussa kuvaamassa Levin tunturi- tykkylumi- ja revontulimaisemissa paikallisen filmiyhtiön avustuksella. Veljekset ajoivat pienellä vuokra-autolla Vantaalta Lappiin ja majoittuivat kittiläläiselle mökkikylälle. Samana iltana 12 tunnin ajomatkan jälkeen valtava puku- ja rekvisiittakuorma purettiin auton takakontista ja laittauduttiin Joulupukiksi ja Mestaritontuksi. Maskeeraus viimeisteltiin hakaniemeläisen maskeerausammattilaisen edellisiltana laatiman suunnitelman mukaisesti. Moottorikelkoilla ajettiin yöksi tuntureille kahlaamaan avohangessa Joulupukin mökin maisemiin ja bongaamaan kameraan revontulia. Juuri tuona maaliskuun yönä kameraan tallentui talven siihen asti komeimmat revontulet.

Loppukeväästä projektia varten viimeisteltiin suloinen ja pörröinen kalkkunahahmo yhteistyössä tikkurilalaisen ompelimon kanssa. Kale Kalkkunan innoituksena toimi lapsuuden suosikkiohjelma "Muppet Show" sekä nuoruuden nukketeatteriharrastus. Rämäpäinen ja temperamenttinen Kale Kalkkuna on tunneseikkailukokonaisuuden keskeinen hahmo, jolla tunteet kuohahtelevat laidasta laitaan. Kale edustaa seikkailussa lapsille ominaista spontaaniutta ja seikkailun edetessä Kale oppii Pukilta ja Mestaritontulta monia hyödyllisiä taitoja tunteidensa nimeämiseen ja hallintaan.

 Kerrostalokaksio Joulupukin pajana.

Kesän ennätyshelteiden aikaan hakunilalaisen kerrostaloasunnon huone lavastettiin Joulupukin pajaksi. Hirsiseinät löytyivät netistä ja huonekalut vuokrattiin antiikkiliikkeestä. Tuttavapiiristä löytyi myös vanhojen tavaroiden keräilijä, jonka avustuksella pajaan saatiin juuri oikeanlainen ja autenttinen tunnelma. Tavarakaaoksen keskellä vietettiin kuvauksissa kolme kesäloman viikkoa. "Naapurit saattoivat välillä ihmetellä asunnosta kantautuvia joululauluja keskellä heinäkuuta. Ajattelivat meidän varmaan seonneen" veljekset naureskelevat. Kuvauksissa vieraili myös kansainvälisesti palkittu valokuvaaja Markku Pajunen tuomaan oman arvokkaan panoksensa projektiin.

Kuvaukset päättyivät elokuussa Suomenlinnan Kustaanmiekan luolastoihin, joissa kuvattiin kohtauksia pelkoa käsittelevään episodiin. Keskiyöllä, nuorten juhliessa kivenheiton päässä, veljekset hikoilivat pimeässä luolassa kuvaajan kanssa kuumissa Joulupukin ja Mestaritontun varusteissa ja esittivät eksyneensä ikivanhaan Korvatunturin kellariluolastoon. 

Puuhatehtävien ideointia ja monipuolista luovaa tekemistä.

Vuoden aikana seikkailua varten ideoitiin puuhatehtäviä, joita tekemällä lapset auttavat Pukkia taikakompassin etsimisessä sekä opettelevat tunnetaitoja. Lisäksi toteutettiin Pajakylän muistipeli, diplomi ja tunnetaito-lautapeli. Tehtäviä ja pelejä piirtämään löydettiin Irlannissa asuva taidepedagogi Anu Halonen, joka herätti veljesten ideat eloon paperilla.

Nyt marraskuussa kaikki alkaa olla viimeistelyä vaille valmista. Elokuvat lähtevät viikon kuluessa helsinkiläiseen jälkituotantoyritykseen värimääriteltäviksi, tunnebiisit on masteroitu sekä puuha- ja pelipaketit pakattu kirjekuoriin lähetystä varten. Jättimäisessä projektissa on päästy hyödyntämään kaikkia identtisten kaksosten kiinnostuksen kohteita ja osaamisalueita; Jounin osaamista varhaiskasvatus- ja draamapedagogiikassa, Ilkan sävellys, sovitus ja musiikkituottajan taitoja sekä molempien videotuotanto-, kirjoittamis- näyttelijä- ja muusikon taitoja. "Yhdessäkään elämämme luovassa projektissa emme ole päässeet hyödyntämään taitojamme näin monipuolisesti" veljekset toteavat. Saumaton yhteistyö ammattilaisten kanssa toi viimeisen silauksen projektille. Lisäksi kokonaisuuden organisoinnissa on hyödynnetty päivätyönään valtioneuvoston virkamiehenä toimivan Ilkan tietoja yritystoiminnan pyörittämisestä. "Laadusta emme ole halunneet tinkiä, mutta budjetin pitämisessä luovuutta käytettiin monin eri tavoin. Välillä penniä jouduttiin tosissaan venyttämään" Ilkka toteaa. 

Kasvatuksellinen sisältö tärkeä osa toimintaa.

Marraskuussa veljekset alkavat nauhoittaa Joulupukin henkilökohtaisia videotervehdyksiä sekä jalkautuvat suurten kauppakeskusten joulunavauksiin esittämään Joulupukin, Mestaritontun ja Kale Kalkkunan liveshow’ta. Show keskittyy joululauluihin kitaran, mandoliinin ja vetopasuunan säestyksellä sekä hassutteluun ja lasten viihdyttämiseen. Joulupukki intoutuu show’ssa yllättäen räppäämään ja Kale Kalkkuna innostaa pukin ja lapset temppuilemaan jättisaippuakuplilla. Myös kasvatuksellisella ja opettavaisella sisällöllä on paikkansa. Veljesten säveltämässä ja sanoittamassa "Jouluräpissä" Kale Kalkkuna räppää lapsuuden haasteista ja aikuisten komentelun aiheuttamista tunteista. Joulupukki esittää omassa räppiosuudessaan ymmärtävän mutta opettavaisen näkökulmansa sääntöjen noudattamisen tärkeydestä.

Taikakompassi -tunneseikkailun lähtökohtana on ensimmäisistä suunnittelusessioista asti ollut kasvatuksellinen näkökulma. Jouni kertoo havainneensa varhaiskasvatuksen opettajan työssään yhä lisääntyvän tarpeen lasten sosiaalisten- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelulle. "Omien tunteiden, niin positiivisten kuin negatiivistenkin, hallinta ja tunnistaminen on peruslähtökohta ihmisen hyvinvoinnille sekä pärjäämiselle yhä monimutkaistuvammassa maailmassa. Itseensä tyytyväinen ja tunteensa ymmärtävä ihminen ei koulu- tai työpaikkakiusaa" Jouni täsmentää ajatuksensa. 

Ilkka ja Jouni Räisäselle Joulupukki ei koskaan ole ollut vain kiltti ukki, joka kerran vuodessa toimittaa lapsille lahjoja. ”Pukilla on tärkeä rooli toimia lapsista välittävänä vanhana, viisaana kasvattajana ja opastajana, joka ei kaihda puhua kaikista lapsuuteen liittyvistä asioista ja näkökulmista.” 

 

”Joulupukki ja kadonneen taikakompassin arvoitus – tunnetaitoja opettava elämysseikkailu” on saatavilla www.perinnepukki.fi sivustolta 8.11.2021 alkaen.

”Joulupukin, Mestaritontun ja Kale Kalkkunan huikea liveshow”

La 13.11.2021 klo 10, 12, 14 ja 16 Kauppakeskus Jumbo, Vantaa.

La 20.11.2021 klo 11, 13 ja 15 Kauppakeskus Iso Kristiina, Lappeenranta.

La 27.11.2021 klo 12 Kauppakeskus Hertsi, Helsinki.

La 4.12.2021 klo 11, 13 ja 15 Kauppakeskus Veturi, Kouvola.

La 11.12.2021 klo 11, 13 ja 15 Kauppakeskus Karisma, Lahti. 

Su 19.12.2021 klo 11.30 ja 13 Krapin Joulupuisto, Tuusula.

Joulupukki ja kadonneen taikakompassin arvoitus -traileri:

Joulupukin, Mestaritontun ja Kale Kalkkunan huikea liveshow -traileri  

 

Lisätiedot:

Ilkka ja Jouni Räisänen 

ilkkae.raisanen@gmail.com/ +358 41 529 0270

jounio.raisanen@gmail.com/ +358 41 526 5398  

www.perinnepukki.fi